Pregătește piscina pentru sezonul rece!

Odată ce sezonul de folosire a piscinei s-a terminat, este necesar să efectuăm operațiuni specifice pentru iernarea piscinei cu scopul de a facilita pornirea piscinei cu ușurință în următorul sezon. Închiderea piscinei este un proces care, efectuat corespunzător ajuta la prelungirea duratei de viață a piscinei și ne scutește de probleme în sezonul viitor. Instalația piscinei trebuie golită pentru a evita spargerea ei pe timpul iernii(din cauza înghețului) iar apa care rămâne în piscină trebuie tratată din punct de vedere chimic pentru a împiedică depunerea algelor și a calcarului pe pereții piscinei.

Piscina nu trebuie golită complet pe perioada iernării, în special în zonele cu iarnă grea. Apa din piscină acționează ca un stabilizator de presiune care acționează pe pereții și fundul piscinei. Mai mult apa are rol de stabilizator termic, evitând contracțiile pământului în perioada de îngheț.

Perioada ideală pentru închiderea piscinei este între 15 octombrie și 10 noiembrie, deoarece temperatura exterioară în această perioadă a anului este între +20 grade Celsius și 0 grade Celsius. Recomandăm ca închiderea piscinei să se realizeze la temperaturi de sub 20 grade pentru a nu se dezvolta algele în apa rămasă în piscina.

Aspirați toate impuritățile de pe fundul piscinei. Curățați linia apei cu substanțe degresante și anticalcar. Cu aproximativ 7 zile înaintea de închiderea piscinei este bine să se facă o reglare a ph-ului și o clorinare șoc pentru a distruge bacteriile și micro organismele de pe traseul sistemului de filtrare și din apa piscinei.

Reglați pH-ul intre 7,2 – 7,6 și lașați sitemul de filtrare pornit. Efectuați o clorinare șoc, folosind clor șoc granulat la un raport de 80 grame la 10 metri cubi de apă.

Adaugați soluția de iernare în doza recomandată de producător și lăsați sistemul de filtrare pornit aproximativ 8 ore pentru a vă asigura de o distribuție eficientă a substanței de iernare în toată piscina.

Când nivelul de clor din piscina scade spre 0 mg/l se golește piscina sub gurile de refulare (aprox 20 cm sub gurile de refulare).

În piscinele cu liner sau PVC armat se montează plutitorii (spărgătoarele de gheață) care au rolul de a prelua presiunile ce se exercita asupra bazinului la procesul de îngheț-dezgheț.

Spărgătoarele de gheață sunt obiecte din plastic cu 2 compartimente. Într-unul din compartimente există nisip sau pietriș pentru a se scufunda sub apă, în celalalt compartiment e gol, pentru a pluti deasupra apei, astfel impiedicandu-se scufundarea lor în totalitate în apă.

Montarea lor se face înlănțuit pe lungimea și pe lățimea piscinei, în mai multe rânduri încât să nu fie o distanță mai mare de 4 m între rânduri sau între perete și primul rând. Nu folosiți lemn sau alte obiecte care ar putea dăuna sau deteriora piscina.

Goliți și protejați gurile skimmerelor pentru a le feri de presiunea exercitată de îngheț și pentru a evita intrarea frunzelor și impurităților.

Verificați starea accesoriilor încastrate în piscina și verificați etanșeitatea acestora dacă este necesar.

Capacul filtrului cu nisip se va înlătură și se va verifica starea nisipului, dacă acesta va mai putea fi folosit și în sezonul viitor. Dacă nisipul din filtru este pietrificat sau foarte alunecos va trebui să goliți filtrul pentru ca acesta să nu se întărească în filtru și afecteze elementele filtrului. Este recomandată spălarea nisipului din filtru (dacă acesta este în stare bună) în contra-curent (spălare inversă) pentru a preveni pietrificarea acestuia pe perioada iernii.La filtrele cu cartuș, scoateți cartușul și curățați-l sub un jet de apă cu presiune și verificați integritatea acestuia.

Sursă: waincris.ro