Ghid pentru testarea piscinelor și căzilor cu hidromasaj

Ghidul subliniază importanța testelor chimice și microbiologice regulate, ce teste trebuie efectuate și frecvența acestora. Continuă să identifice cele mai populare metode de testare (și echipamente) utilizate în prezent, unde să prelevezi probe de apă, cum să interpretezi rezultatele și ce să faci când lucrurile merg prost.

De ce să testați apele piscinei și a căzii cu hidromasaj?
A avea o piscină sau o cadă cu hidromasaj este un adevărat lux, dar menținerea acesteia în stare de vârf pe tot parcursul anului poate fi destul de complex. Una dintre cele mai importante sarcini în îngrijirea piscinei sau spa-ului dumneavoastră este regimul de testare, care monitorizează și încearcă să echilibreze nivelurile de clor din piscină cu alcalinitatea apei, să controleze încărcarea microbiologică și alți factori.

Cât de des ar trebui să testez apa piscinei mele?
Cele trei teste chimice principale pentru apele piscinelor sunt pentru nivelurile de pH, alcalinitate și clor, iar acestea trebuie făcute cel puțin o dată pe săptămână. Verificările pentru alte substanțe chimice pot fi efectuate lunar.

Principalele teste chimice pentru piscine sunt: echilibrul pH-ului, alcalinitatea, clor
De asemenea, este important să se efectueze teste microbiologice regulate pentru a se asigura că programul de tratare a apei funcționează așa cum ar trebui și că piscina este sigură de utilizat. Aceste teste nu pot fi efectuate la fața locului și trebuie efectuate într-un laborator specializat. Vă recomandăm să se facă lunar.

Căzile cu hidromasaj și spa-urile folosesc mai puțină apă și funcționează la temperaturi mai ridicate decât piscinele. Acest lucru poate crește potențialul de creșterea bacteriilor, inclusiv bacteriile legionella, pseudomonas, E.coli și alți agenți patogeni din apă. Prin urmare, recomandăm ca analiza microbiologică a căzilor cu hidromasaj să fie efectuată și lunar. Dacă aveți o piscină în aer liber care este folosită numai în lunile de vară, întreaga gamă de teste chimice de apă ar trebui efectuată atunci când sunteți gata să o utilizați din nou pe măsură ce vremea se încălzește și din nou când doriți să o închideți, pentru iarnă.
Fiecare piscină este diferită și fiecare își folosește piscina într-un mod diferit, fie că este o piscină privată sau comercială. Cel mai bine este întotdeauna să obțineți sfaturi de la experți cu privire la testele pe care ar trebui să le faceți, având în vedere tipul și locația piscinei și modul în care o utilizați.

Utilizarea benzilor de testare a piscinei
De departe, cel mai comun și simplu mod de a testa apa piscinei dvs. este folosirea benzilor de testare. Aceste benzi sunt scufundate în apă și își vor schimba culoarea în funcție de puterea substanțelor chimice detectate. Schimbarea culorii în bandă poate fi apoi comparată cu o diagramă de culori furnizată în instrucțiuni. Citirea acestor rezultate de pe benzi este rapidă și simplă. O altă metodă similară, deși mai complexă, implică adăugarea unui lichid de testare (numit reactiv) la o probă de apă sau lăsarea unei tablete de testare să se dizolve în apă.

Folosirea testelor digitale pentru piscine
Cea mai modernă (și mai scumpă) metodă de testare este utilizarea unui kit digital de testare a piscinei. Acestea funcționează prin scufundarea electrozilor în apă, care detectează nivelurile de substanțe chimice și afișează rezultatele pe ecran. Aceste truse sunt totuși scumpe și sunt utilizate mai frecvent de operatorii comerciali, cum ar fi hoteluri, spa-uri, centre de agrement sau sportive. Mulți furnizori de piscine oferă kituri de testare digitale, iar o altă opțiune este să preleveze o probă de apă și să o trimită pentru analize de laborator independente.

Este o metodă de testare mai bună decât alta?
Atâta timp cât vă cumpărați echipamentul de testare de la un furnizor de încredere și reputat, benzile de testare, tabletele, kiturile de testare lichide sau electronice ar trebui să vă ofere un rezultat precis – presupunând, desigur, că urmați în totalitate instrucțiunile producătorului. Majoritatea proprietarilor de piscine le plac benzile pentru că sunt atât de simplu și ieftin de utilizat. Opțiunile pentru lichide sau tablete pot dura mai mult pentru a afla rezultatul, dar ar putea fi și mai precise.

Testare microbiologică pentru piscine și căzi cu hidromasaj
Este important să se efectueze teste microbiologice regulate pentru a vă asigura că orice tratament al apei funcționează așa cum ar trebui și că piscina este sigură de utilizat. Aceste teste sunt efectuate în laboratoare speciale, nu pe teren și ar trebui să vizeze: E coli, Pseudomonas aeruginosa, Coliformi totale, TVC/Număr de colonii aerobe la 37°C
Căzile cu hidromasaj și spa-urile ar trebui, de asemenea, testate lunar pentru: E coli, Pseudomonas aeruginosa, Coliformi totale, TVC/Număr de colonii aerobe la 37°C, Bacteriile Legionella

Cum să probezi apa din piscină
Piscinele conțin cantități mari de apă, iar acest lucru poate însemna că compoziția chimică dintr-o zonă a piscinei poate fi diferită de apa din altă zonă. Evaporarea și alți factori de mediu pot însemna, de exemplu, că apa prelevată în partea de sus a piscinei este diferită de apa prelevată de pe fund. În ceea ce privește prelevarea de probe, cea mai bună abordare este să luați o probă din mijlocul piscinei dvs., de preferință de aproape de suprafață.
Înțelegerea nivelurilor chimice din piscina dvs
Deși fiecare piscină este diferită, există câteva reguli generale atunci când vine vorba de chimia piscinei care pot fi aplicate piscinelor de toate formele și dimensiunile. Trusa dvs. de testare a piscinei ar trebui să conțină și informații despre nivelurile optime pe care sperați să le găsiți prin testare.
Clor
Nivelul optim de clor într-o piscină tipică este între una și trei părți pe milion (ppm).
Echilibrul pH-ului
PH-ul este o măsură a acidității sau alcalinității apei și este un test cheie. Intervalul ideal de pH este între 7,2 și 7,6, măsura optimă fiind 7,4. Atâta timp cât aveți substanțele chimice potrivite, ajustarea nivelului pH-ului apei din piscină este relativ simplă.
Alcalinitate
Nivelul de alcalinitate al apei ar trebui să fie între 80 și 120 de părți per milion. Din nou, reglarea alcalinității este o sarcină simplă dacă aveți produsele potrivite.